Govor tela – značaj neverbalne komunikacije

 larp_body_language

 

 “Govor bi trebao biti poput ženske suknje: dovoljno dugačak da bi pokrio temu, a dovoljno kratak da bi bilo zanimljivo.”

Poruke koje želimo da uputimo drugima često nailaze na otpor, nerazumevanje, pogrešno tumačenje ili ignorisanje, bilo da su upućene usmeno, u direktnom kontaktu sa drugom osobom, bilo putem mobilnih telefona ili društvenih mreža. Na putu pošiljalac poruke preko kanala komunikacije do primaloca poruke, značenje i namera koju osoba ima često se izvitopere i ne prenesu u punom obliku.

Značaj neverbalne komunikacije je procentualno veliki u smislu kompletne poruke koju šaljemo drugoj osobi. Samo 7% poruke koju želimo da prenesemo otpada na sadržaj ( reči ), 38% odnosi se na boju glasa i ton glasa, kojima najlakše možemo preneti emociju, a čak 55% nose neverbalni signali: pokreti lica, gestovi, položaji i pokreti različitih delova tela, jednom rečju govor tela. Rečenica “Baš mi je drago što te vidim” može se protumačiti na nekoliko načina u zavisnosti od toga koja gestikulacija i emocija je prati: sreća, oduševljenje, ravnodušnost, prezir ili agesija i mržnja.

Dobro je zato upoznati se sa osnovama neverbalnih signala kako bismo bolje razumeli šta nam drugi ljudi “kazuju” i kada ne izgovaraju reči, ali i kada u porukama uočavamo neku nelogičnost, a nismo sigurni zbog čega je to tako.

 “ Reči moramo tretirati kao glasine sve dok ne budu potvrđene neverbalnim signalima”

Poznavanjem  govora  tela mogli bismo da izbegnemo mnoge nesporazume.

 Evi nekih signala neverbalne komunikacije:

Ako se nalazite u poziciji predavača i većina slušalaca drži glavu malo iskošeno na jednu stranu, budite bez brige, imate njihovu pažnju! Ali ako većina šakom pridržava bradu, da glava ne padne, zeva ili prebrzo klima glavu kao da su već shvatili poentu, menjajte temu ili pristup publici.

Kada ste u pregovorima ili želite nešto da prodate, podignite bradu i budite u otvorenom telesnom stavu, otkopčajte dugme sakoa, nagnite se napred da izrazite zainteresovanost. Osmehujte se što više ako je tema vesela. Međutim, ako kupac prekršta ruke, brani se, šalje vam neverbalni signal da se zatvorio, da se oseća napadnuto i vama je vreme da menjate taktiku.

Ukoliko primetite da osoba sa kojom razgovarate drži ruke prekršteno i pesnice stisnute, tu se već radi o agresiji koja čeka da se ispolji. Izraz lica može da bude sa namrštenim obrvama, izvijeniim spoljnim ivicama na gore i stisnutim usnama, stegnutim zubima, a u tom slučaju bilo bi bolje da na vreme bežite.

Ruke na leđima označavaju osobu koja se krije ili zadržava sama sebe, a noge prekrštene u kolenima pa potom oko članaka daju signal da osoba sputava samu sebe.

Osoba koja ukršta prste na rukama i drži ih na stomaku ili položene, šalje signal frustracije ili anksioznosti. Dlanovi na dole okrenuti, položeni na stolu govore o dominaciji. Pesnica na boku takođe predstavlja miks dominacije i agresije. Otvorene šake ukazuju na iskrenost i otvorenost, kada ovaj položaj nije utreniran, kako kod nekih profesionalnih govornika, pa ako želite da delujete na druge, otvorite svoje dlanove ka njima. Kada osoba prstima konstruiše piramidu, priljubljuje vrhove prstiju jedne o druge, ona odaje utisak višeg statusa, dominacije, zainteresovanosti ali i logičkog razmišljanja uz odsustvo emocija, ponekad i kao odraz nesigurnosti.

Šakama na bokovima možete poslati signal seksualne zainteresovanosti, a pesnicama na bokovima agresivne težnje.

Kada se rukujete sa drugom osobom, ako dlan ide odozgo dajete signal dominacije u odnosu, ako se rukujete u ravni sa njegovom šakom, onda je signal ravnopravnosti. Obema šakama zahvaćena šaka sagovornika nije uvek prijatna za drugu osobu i opet predstavlja dominaciju.

Dodirivanje vrha nosa znak je laži ili skrivanja istine, a dodirivanje dela iza uha neodlučnosti i nesigurnosti. Palčevi u džepovima muškaraca, šalju signal seksualne zainteresovanosti drugom polu.

 

Vaš položaj nogu, otvoren i usmeren ka sagovorniku, otvorene ruke i šake , topao ton i glas , otvorena ramena podignuta brada , nagnut telesni stav ka sagovorniku, pružaju drugoj osobi signal iskrenosti, otvorenosti, zainteresovanosti za razgovor i otvaraju mogućnost za bolju komunikaciju. Svako prekrštanje, okretanje tela, nogu, glave, od strane sagovornika šalje signal prekida komunikacije. Ako se osoba postavi profilom u odnosu na vas, ona odbija vaše uticaje.

Vežbanjem telesnih stavova možemo isprobavati i koji nama prijaju a koji ne. Kada se osećamo više samouvereno, a kada više sputano. Proveravati kako delujemo na druge ljude. Sve u cilju bolje komunikacije i boljeg izražavanja sebe. Tako nećemo sputavati svoje želje i potrebe, možemo iskreno pokazivati ljudima ko smo i šta smo.

Iako danas mnogi treniraju veštine neverbalnih komunikacija zarad veće popularnosti i sticanja moći ili novca, znanje u ovoj oblasti može se iskoristiti i za napredovanje u poslu, nalaženje ljubavi svog života, poboljšanje uspeha na studijama, bolje druženje sa vršnjacima i poboljšanje porodičnih odnosa.

 

 Članak je objavljen na portalu Domacin.ba  23.07.2015. u 20:00

http://domacin.ba/govor-bi-trebao-biti-poput-zenske-suknje-dovoljno-dugacak-da-bi-pokrio-temu-a-dovoljno-kratak-da-bi-bilo-zanimljivo/

 

Autor: Mirjana Kokerić, Life Coach O.L.I. Psihodinamskog Integrativnog Metoda

Autor i voditelj radionica OLI Metoda

Kontakt: mirjana.kokeric@gmail.com ili https://mirjanakokeric.wordpress.com/

Više o ovoj temi na:

http://www.danas.rs/dodaci/psihologija/zasto_se_ne_razumemo.62.html?news_id=291294

Postavi komentar